4 Redenen waarom opruimen lastig kan zijn

De schilderijen eindelijk opgehangen, de vloer zichtbaar en helemaal vrij van opgestapelde spullen. Een zee van ruimte, mooi ingericht en met een hele fijne uitstraling. Ik stond in de woonkamer van Sylvie en was zelf verbaasd over hoe groot en weldadig het effect was. De maanden daarvoor had ik Sylvie geholpen om stap voor stap haar appartement op te ruimen.

Die dag hadden we het laatste stukje aangepakt: een hoekje van de kamer waar zich onafgemaakte klusjes hadden opgestapeld in de vorm van spullen die nog weggebracht of opgeruimd moesten worden.

Voor Sylvie was het een hele overwinning geweest om me te bellen, om hulp te vragen. Want je huis opruimen, dat kun je toch zeker zelf, vond ze. Maar naarmate ze onrustiger werd door de rondzwervende spullen in haar mooie huis en het duidelijker werd dat ze het niet in haar eentje af kon, werd het voor haar ook duidelijk dat het anders moest. En dus gingen we samen aan de slag.

Waarom opruimen lastig kan zijn

Net als Sylvie denken de meeste mensen dat opruimen een fluitje van een cent is. Ik krijg vaak genoeg een geamuseerde blik als ik vertel dat ik professional organizer ben. “Hoezo, hebben mensen daar een coach voor nodig dan? Dat doe je toch gewoon zelf!”

Maar voor veel mensen is opruimen een van de moeilijkste dingen om te doen. Hieronder een paar redenen waarom opruimen lastig kan zijn.

1. Onafgemaakte klussen

Zoals een van mijn collega’s het ooit formuleerde: “Rommel bestaat meestal uit uitgestelde beslissingen”. Al die spullen slingeren dus niet zomaar rond. Het zijn stuk voor stuk onafgemaakte klussen. Als ik mijn klanten ernaar vraag dan antwoorden ze steevast “Hier moet nog iets mee”. En het is niet een gebrek aan plek in de kast of je huis dat ervoor zorgt dat het rommelig blijft. Het is eerder een gebrek aan tijd om de onafgemaakte klusjes uit te voeren.

2. Niet weten waar te beginnen

En als je dan maar weinig tijd hebt en al onrustig bent, dan wordt het bijna onmogelijk om eigenhandig de chaos aan te pakken.

Dat was het ook geval bij Sylvie. Gelukkig lukte het haar samen met mij wel om te focussen op een klein stukje van het geheel en dat stukje bij beetje op te ruimen. Wel duizend kleine en grote beslissingen heeft Sylvie moeten maken in de wekelijkse sessies bij haar thuis. En omdat ik erbij was, dwong ze zichzelf de knopen door te hakken. Met resultaat.

3. Durven loslaten

Je kent het vast zelf ook wel. Dat boek dat je hebt gekregen van een dierbare vriendin. De foto van een dierbare die inmiddels overleden is. Of zelfs die koffiemok die je jarenlang hebt gebruik op je oude werkplek. Het zijn niet zomaar voorwerpen, ze vertegenwoordigen mooie en dierbare herinneringen. En daar neem je niet zomaar afscheid van.

Maar ook minder persoonlijke spullen kunnen soms behoorlijk blijven ‘kleven’. Die spijkerbroek waarvan je hoopt dat hij je ooit toch weer zal passen. Of de tijdschriften die op je salontafel liggen te wachten totdat je ze zult lezen. Dit soort spullen vertegenwoordigen plannen en dromen die je koestert.

Voor al deze spullen geldt dat je ze moet durven loslaten. Dat levert je ruimte op, zowel fysiek als mentaal.

4. Voor alles een plekje

Natuurlijk helpt het ook als je van tevoren weet waar het betreffende voorwerp thuishoort. Het is heerlijk om een vaste plek te hebben voor je spulletjes. Niet iedereen heeft het talent om een kast of ruimte handig in te delen. En je eigenlijk meer spullen dan er in je kasten passen? Dan is het logisch dat er spullen blijven rondslingeren.

Voor Sylvie leek dat in eerste instantie ook zo te zijn. Maar terwijl we samen de ene na de andere kast opruimden, ontstonden er gaandeweg vanzelf opbergplekken voor de spullen die in haar appartement rondzwierven. Waar ze eerst nog had staan twijfelen over waar ze haar oude notitieboeken of garantiebewijzen moest laten, liep ze later meteen naar de juiste plek om ze op te bergen. En zo ging het stapje voor stapje verder, totdat zelfs het hoekje in de woonkamer opgeruimd was.

Aan de slag?

Ben jij een van die mensen waar opruimen geen tweede natuur voor is? Heb je moeite om in je eentje je huis of werkplek op orde te houden? Besef dan dat dat heel gewoon is. Hieronder een paar tips die je misschien helpen om het iets makkelijker te maken.

  • Ruim op in kleine stapjes: begin met een enkel voorwerp.
  • Bepaal wat het zo lastig maakt om het voorwerp op te ruimen. Dat is meestal ook de sleutel tot de oplossing.
  • Bewaar alleen spullen die je echt gebruikt of waar je heel erg blij van wordt.
  • Twijfel je? Bewaar het dan voorlopig. Opruimen is ook afscheid nemen en dat doe je vaak in fases.

Hulp bij opruimen?

Zou je graag meer hulp willen bij het opruimproces? Schrijf je dan bijvoorbeeld in voor ‘De Grote Opruimtoer‘, een gratis online training vol met opruimtips. Wil je liever persoonlijke hulp? Neem dan contact op met een van ons. Je vindt onze contactgegevens bij ‘Organizers in Limburg’.

Over Patricia Gorissen – Goed Georganiseerd:

Professional organizer Patricia Gorissen helpt sinds 2007 ondernemers, werknemers en particulieren weer rust in hun hoofd te krijgen. Ze coacht mensen o.a. op timemanagement, slim e-mailbeheer, takenlijsten en een opgeruimde omgeving. Ook ontwikkelt ze online trainingen die je kunt vinden op Ondernemenmetfocus.nl

Patrice Gorissen

Sinds 2007 helpt Patrice Gorissen ondernemers, startups en particulieren om hun leven en werk beter op orde te brengen. In haar coaching zoekt ze de persoonlijke oplossingen die ervoor zorgen dat klanten de veranderingen wel echt kunnen doorvoeren met een pragmatische insteek. Daarnaast ontwikkelt ze online trainingen die je kunt vinden op Ondernemenmetfocus.nl

Geef een reactie