Hoe besteed jij je tijd?

Een oude schoolvriend postte ooit een bericht op Facebook waarin hij vertelde over dat ene budget dat altijd opraakt, die ene eenheid waar we altijd te kort van hebben: tijd.

Je hebt iedere dag 24 uur oftewel 1440 minuten, schreef hij. En als ze eenmaal op zijn, kun je ze niet terughalen. Je kunt ze ook niet opsparen, want de tijd gaat gewoon voorbij. Dus is het maar beter om vooraf goed na te denken over hoe je die tijd, dat budget eigenlijk wilt besteden. Want, net als met je zuurverdiende euro’s, ben je ze kwijt voordat je er erg in hebt.

Waar wil jij je tijd aan besteden?

Want uiteindelijk is dat de vraag: wat wil jij met je tijd doen? Wil je die verspillen aan social media, uren surfen op internet en bingewatching? Of wil je die tijd doorbrengen met de mensen waar je van houdt, besteden aan dingen waar je echt gelukkig van wordt en die je een stapje verder helpen?

Of nog beter: iemand anders een stapje verder te helpen? Want in onze samenleving waar individualisering steeds belangrijker wordt, is het ook steeds lastiger om mensen tijd te laten maken voor het collectief. Waar we een paar decennia geleden nog allemaal volop tijd maakten om als vrijwilliger mee te draaien in de talloze verenigingen en clubs, doen we tegenwoordig steeds meer een beroep op de overheid. Die moet het maar oplossen, want wij betalen belasting.

Tijd voor vrijwilligerswerk hebben we vaak niet meer en anders ontbreekt ons wel de puf. En dat is natuurlijk ook niet gek. In de jaren sinds mijn moeder als huisvrouw 3 kinderen groot- en mijn vader het geld binnen bracht, is de arbeidsparticipatie enorm toegenomen. Zorg wordt meer dan ooit gecombineerd met werk en dat is goed.

Heb je echt tijd te kort?

Maar terwijl we allemaal zuchten dat we het zo druk hebben, denk ik dat we eigenlijk tijd genoeg hebben. We moeten de beschikbare uren alleen anders inzetten.

Je hebt zelf in de hand hoe je je tijd besteedt.
Afbeelding: Lukas Blazek op Unsplash

Dus als je aan het werk bent, hou dan maar eens in de gaten waar je je tijd aan besteedt. Of dat echt zinnige dingen zijn of dat het eigenlijk een vorm van uitstelgedrag is. En hetzelfde geldt voor thuis. Hoe gelukkig word je nou eigenlijk van dat tv kijken?

Hou de tijd dus in gaten als de dure seconden wegtikken. Maar besteed hem vooral goed. Je hebt het zelf in de hand.

Als we dat doen, dan weet ik zeker dat we iedere dag een half uurtje kunnen ‘uitsparen’ om te besteden aan een betere maatschappij.

Patrice Gorissen

Sinds 2007 helpt Patrice Gorissen ondernemers, startups en particulieren om hun leven en werk beter op orde te brengen. In haar coaching zoekt ze de persoonlijke oplossingen die ervoor zorgen dat klanten de veranderingen wel echt kunnen doorvoeren met een pragmatische insteek. Daarnaast ontwikkelt ze online trainingen die je kunt vinden op Ondernemenmetfocus.nl

Geef een reactie