Hoe je slimmer wordt van opruimen

Ken je ze nog, de braintrainers op de Nintendo DS waar we 10 jaar geleden ons brein mee oefenden? Tegenwoordig is er ook voeding waar je slimmer van wordt en van bewegen is het inmiddels bewezen dat het ontzettend goed is voor je brein. Maar wist je dat je ook van opruimen slimmer wordt?

Creatievere oplossingen

Een opgeruimde omgeving zorgt voor aanzienlijk minder afleiding, zodat jij je beter kunt concentreren. En dat leidt tot verhoogde productiviteit en – verrassing – ook meer creativiteit. Je brein heeft er gewoon meer ruimte voor!

Dat betekent dat je dus creatievere en dus vaak betere oplossingen kunt bedenken voor problemen of uitdagingen. Of dat nu werkgerelateerd is of over je privéleven gaat.

Betere prioriteiten

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een hele stapel post, deels ongelezen. En ergens daar tussen liggen belangrijke papieren waar je nog iets mee moet. Of dat je te laat was voor de een of andere deadline omdat je het was vergeten.

Dat zijn vervelende akkefietjes die je makkelijker overkomen naarmate je omgeving thuis en op het werk chaotischer is. Ruim je de boel echter op, dan weet je precies wat de belangrijkste zaken zijn om te doen en wanneer ze moeten gebeuren. En laat dat nou net de beste manier zijn om prioriteiten te stellen!

Betere beslissingen

Het stond een tijd geleden in de krant: arme mensen nemen slechtere beslissingen. Volgens wetenschappers heeft dat te maken met de zorgen in hun hoofd die op de achtergrond heel veel aandacht in beslag neemt. En daardoor blijft er minder energie en aandacht over voor het maken van goede beslissingen. Onrust (en niet alleen armoede) maakt je dus echt dommer!

Het maakt daarbij niet uit wat de bron is van onrust. Of het nu gaat om onzekerheid over keuzes die je moet maken, een vol hoofd omdat je nog zoveel moet of je mailbox die overloopt, alle drie hebben ze hetzelfde effect. Ze verminderen de aandacht en energie om een goede beslissing te nemen.

Hoe word ik dan slimmer?

Helaas wordt het in onze moderne samenleving steeds lastiger om orde op zaken te houden. We hebben meer spullen, meer informatie die om onze aandacht vraagt en steeds meer keuzes te maken. Allemaal extra ballast voor je brein.

Maar door je huis, kantoor en mailbox opgeruimd te houden, help je jezelf om die ballast draaglijk te houden. Koop daarom alleen spullen die je echt nodig hebt of heel erg mooi vindt en ruim daarnaast iedere dag je bureau leeg en doe hetzelfde met je mailbox. Dat voorkomt dat je overvoerd wordt door prikkels die je onrustig maken en dus je aandacht opeten.

Heb je al veel spullen in huis of op kantoor en merk dat die prikkels er al zijn? Dan is het zaak om te zorgen dat je er vanaf komt. Maak bijvoorbeeld iedere dag 15 minuten tijd om een lade, doos of plank door te nemen en de spullen die je niet meer nodig hebt weg te doen.

Dat maakt het een stuk gemakkelijker om de spullen die je wel nog gebruikt, nodig hebt of gewoon mooi vindt op een goed plekje te zetten waar je er gemakkelijk bij kunt of er beter van kunt genieten.

Hulp bij Opruimen?

Hoe gemotiveerd je ook bent, in je eentje opruimen kan behoorlijk lastig zijn. Daarom is het goed om er gespecialiseerde hulp bij te halen. Kijk in het overzicht om een professional organizer in Limburg te zoeken.

Zou je graag online willen leren om slimmer om te gaan met de informatieoverload en werkdruk in je werk? Schrijf je dan in voor de online training Slimmer Werken doe je zo! van Goed Georganiseerd.

Patrice Gorissen

Sinds 2007 helpt Patrice Gorissen ondernemers, startups en particulieren om hun leven en werk beter op orde te brengen. In haar coaching zoekt ze de persoonlijke oplossingen die ervoor zorgen dat klanten de veranderingen wel echt kunnen doorvoeren met een pragmatische insteek. Daarnaast ontwikkelt ze online trainingen die je kunt vinden op Ondernemenmetfocus.nl

Geef een reactie