Je administratie bijhouden hoe doe je dat?

Je pakt de post uit de brievenbus. Vervolgens heb je de post op de keukentafel gelegd. Je gaat wat drinken en verplaatst de post naar de aanrecht. Als je gaat koken leg je de post gauw op de kamertafel om deze later in het eerste laatje van de kamerkast te leggen. Een andere dag leg je de post in de gang op het kastje neer. En dan is het twee weken later en zoek je de rekening die je wilt betalen. Je gaat zoeken en na een half uur nog niet gevonden. Dit kunnen we voor altijd oplossen door al je post op één vaste plek dicht bij de brievenbus te leggen. Je kunt de post leggen in bakje, doos of tijdschriftencassette zodra de post uit de brievenbus komt.

Met de volgende 5 tips op weg naar een geordende administratie

1 Bewaar alle gegevens op papier en/of digitaal.

Voor de basis van je thuisadministratie heb je één ordner nodig met een tabbladen-set. Het NIBUD heeft een tabbladen-set die onmisbaar is in elk huishouden. Voor altijd heb je dan alle gegevens bij elkaar. Aangezien veel gegevens digitaal komen maak je op de computer een hoofdmap Administratie en de overige mappen geef je dezelfde naam als de tabbladen in de klapper. De eerste stappen zijn nu gezet om vanaf nu alle gegevens te ordenen.

2 Bekijk dagelijks de post

Als de post binnenkomt haal je meteen de enveloppe eraf. Je kijkt met een blik waarover het gaat. Ongevraagde post kan meteen naar de papiercontainer en de overige post leg je in het postbakje, doos of de tijdschriftencassette. Op een vast moment van de dag kijk je ook naar de inbox van de computer en verplaatst je de post van de inbox naar de map verwijderen en/of actie indien van toepassing.

3 Verwerk wekelijks de post

Reserveer op een vaste dag van de week wekelijks 30 minuten in je agenda om de post te verwerken. Nu ga je kijken wat er gebeuren moet met de binnengekomen post. Dit kan zijn betalen van een rekening, reageren op een uitnodiging, opbergen van het poststuk etc..

4 Controleer maandelijks de inkomsten en uitgaven

Kijk maandelijks naar alle inkomsten en uitgaven. Dan heb je voor jezelf overzicht van waar het geld naar toe gaat. Ontbreekt het inzicht op dit moment, ga dan twee maanden werken met een kasboek. Zo ga je van overzicht naar inzicht.

5 Jaarlijks de administratie opschonen

Plan één keer per jaar een uurtje in voor het opschonen van je administratie. Kijk nu of alles in de ordner en/of computer nog actueel is. Verwijder verlopen verzekeringen.

Geef een reactie