Thuiswerken? Zo beteugel je de chaos

Het was behoorlijk schrikken in het voorjaar van 2020. Opeens werkten we allemaal thuis, leerden we allemaal Zoomen en veranderde de keukentafel van plek om te eten in werkplek. Een klein jaar verder hebben we heel veel bijgeleerd maar thuiswerken blijft nog steeds een uitdaging. Een aantal tips om in ieder geval je thuiswerkplek opgeruimd te houden.

Verdeel en heers

Tenzij je alleen woont, lijkt thuiswerken soms wel een langlopende oorlog: iedere keer weer moet je je territorium verdedigen. En al helemaal als je, zoals nu, de scholen gesloten zijn en je kids om je heen rondrennen (of hangen, afhankelijk van de leeftijd).

thuiswerken in de keuken

Maak daarom afspraken met je huisgenoten, ongeacht welke leeftijd ze hebben, over wie waar mag werken en spelen. Jij werkt in de keuken, de kids in de woonkamer, je partner heeft de studeerkamer. En als je ’s middags afspraken hebt, dan wissel je met je partner, bijvoorbeeld.

Thuiswerken of spelen?

Spreek ook af wanneer ze je mogen storen en wanneer juist niet. Soms kan het daarbij helpen om dat visueel heel erg duidelijk te maken. Zet een rode pet op je hoofd als ze je niets mogen vragen. Of knutsel samen een vlag die je op de deur van de werkkamer of op je tafel zet. Zo maak je duidelijk is dat je even geconcentreerd bezig bent.

Dat je thuis werkt, wil trouwens niet zeggen dat je nooit aanspreekbaar bent. Creƫer daarom tijd om samen een kopje thee te drinken of gewoon een leuk spelletje te doen. En maak je niet al te druk over de tijd die je daaraan besteedt. Niet alleen vinden je huisgenoten het heel erg gezellig, maar van pauze houden wordt je uiteindelijk een stuk productiever.

thuiswerken is soms een uitdaging

Maak een mobiele eenheid

Of je nou de keukentafel hebt veroverd of je je dagelijks verschanst in je slaapkamer, na het werk is het fijn om de boel heerlijk snel op te kunnen ruimen.

Regel een of twee mooie kratten waar je na het werk of tijdens de lunch gemakkelijk je werkspullen in kunt wegzetten. Zo heb je in een mum van tijd de keuken, woon- of slaapkamer weer op orde en kun je gewoon gezellig met z’n allen aanschuiven of onder de dekens duiken.

Bovendien helpt zo’n simpele opruimactie je om je werk mentaal af te sluiten aan het eind van de dag. Je pakt als niet alleen je spullen in, maar ook je gedachten aan alles wat je nog moet doen. Die berg je als het ware mentaal op. Zo kun je heerlijk ontspannen en de batterij weer opladen na een dagje thuiswerken.

Patrice Gorissen

Sinds 2007 helpt Patrice Gorissen ondernemers, startups en particulieren om hun leven en werk beter op orde te brengen. In haar coaching zoekt ze de persoonlijke oplossingen die ervoor zorgen dat klanten de veranderingen wel echt kunnen doorvoeren met een pragmatische insteek. Daarnaast ontwikkelt ze online trainingen die je kunt vinden op Ondernemenmetfocus.nl

Geef een reactie