Waarom je iedere dag iets moet loslaten

Sinds 2013 bestaat de landelijke Loslaatdag, een initiatief van een collega professional organizer. Ook in Limburg wordt er volop losgelaten, professional organizer Diana van de hoek organiseerde een workshop, zelf maakte ik speciaal voor de Loslaatdag in 2015 een online training* over het onderwerp.

Waarom loslaten zo belangrijk is

Wat wij organizers met het thema loslaten hebben?

Tja … Als je het ons vraagt, is loslaten een van die dingen die je eigenlijk iedere dag moet doen. Al is het maar om ruimte te houden voor nieuwe spullen, want als je alsmaar spullen je huis in brengt, heb je op zeker moment echt geen plek meer in je kasten. Hetzelfde geldt voor je agenda en je hoofd: het is net zo belangrijk om ruimte te houden of te krijgen voor nieuwe ideeën en activiteiten.

Heb jij genoeg ruimte in je agenda?

Want wat zou je me al die plannen en ideeën doen als je er geen tijd voor hebt? Dan zou er niks van terecht komen, toch?

En nu het daar zo over hebben: is dat niet eigenlijk precies hoe het er aan toegaat in jouw dagelijkse leven? Hoe vaak hoor ik mijn klanten niet zeggen “Hier heb ik geen tijd voor gehad” of “Het is er niet van gekomen”.

Zeg jij dat soort dingen ook tegen jezelf? Met enige frustratie in je stem terwijl je een blik werpt op je enorme takenlijst? Het lijkt inderdaad vaak alsof er geen tijd voor was. Je was immers druk met tal van andere activiteiten.

Toch, als je het eens goed bekijkt, dan blijkt het niet helemaal te kloppen. Want: tijd heb je niet, tijd maak je! En dat doe je onder andere door je oude plannen en verwachtingen los te laten en zo ruimte te maken in je agenda, je planning en je hoofd.

Loslaatoefening

Maak eens een lijstje met alle dingen die je nog van jezelf moet doen.
En loop het daarna door: ga ik dat écht nog doen? Streep zoveel mogelijk weg en wees realistisch.

Levert je dit meer ruimte op? En vind je het lastig om echt los te laten? Je bent niet de enige!

Ben jij eerlijk genoeg?

Toegegeven, het is niet makkelijk te loslaten. Of het nu gaat om je kleren, je spullen of je plannen: je moet durven om eerlijk te zijn. En dat is precies waar een professional organizer jou bij kan helpen.

We helpen je om overzicht te krijgen en wat je allemaal zou willen doen. En vervolgens helpen we je om realistisch te zijn. Tot slot krijg je hulp om een goed plan te maken: wanneer doe je wat?

Overigens kun je het hele jaar door loslaten. Het is zeker nog niet te laat! Dus wil jij nu echt aan de slag met het realiseren van jouw dromen? Begin dan gewoon.

Leren loslaten

* De gratis online training die ik in 2015 maakte, bestaat niet meer in die vorm maar is inmiddels uitgegroeid tot een heel platform met online trainingen onder de naam Ondernemen met Focus. Neem er gerust een kijkje.
Of bekijk een van de gratis tools die ik aanbied. Je vindt ze hier.

Patrice Gorissen

Sinds 2007 helpt Patrice Gorissen ondernemers, startups en particulieren om hun leven en werk beter op orde te brengen. In haar coaching zoekt ze de persoonlijke oplossingen die ervoor zorgen dat klanten de veranderingen wel echt kunnen doorvoeren met een pragmatische insteek. Daarnaast ontwikkelt ze online trainingen die je kunt vinden op Ondernemenmetfocus.nl

Geef een reactie