Wat belemmert jou bij het opruimen?

Over vooroordelen en belemmeringen

photo: Radu Marcusu – Unsplash

Onlangs vertelde ik trots tegen een kennis dat ik inmiddels drie vaste opruimklanten heb.

Haar verbaasde reactie was: ‘Maar op een bepaald moment is een huis toch gewoon opgeruimd!’

Door die opmerking realiseerde ik me hoe anders de werkelijkheid is dan het beeld dat sommige mensen hebben van professional organizing.  Natuurlijk heb je de ‘luxe’ varianten: klanten die eenmalig wat hulp inschakelen bij het opruimen van de zolder, maar voor een deel van de klanten is opruimen of überhaupt structuur ergens in aanbrengen een groot probleem.

Het idee dat een huis op een bepaald moment wel is opgeruimd gaat voorbij aan de problematiek waarmee veel van deze klanten kampen. Het is vaak een optelsom van delen.  Het overlijden van een dierbare of een scheiding kan de trigger zijn, maar vaak spelen ook andere zaken mee. Neem zoiets als uitstelgedrag, dat kan zoveel oorzaken hebben. Een klant stelt het uit omdat hij niet goed weet wat hij moet doen of hoe hij het moet doen. Of er speelt faalangst of perfectionisme mee.

Een voorbeeld uit de praktijk van een echtpaar. Zij begint vol overgave aan allerlei opruimklussen, maar stopt halverwege omdat ze afgeleid wordt of omdat de taak toch meeromvattend is dan ze dacht. Haar partner daarentegen lijkt helemaal niks uit te voeren, maar niets in minder waar. In zijn hoofd is hij plannen aan het uitwerken om de boekenkast te ordenen: Op genre of op naam? Haar boeken links, zijn boeken rechts? En de kinderenboeken dan? Misschien op de onderste plank of toch in hun eigen kamers? Helaas blijft het bij denken, want het perfecte plan bestaat niet.

photo: Jason Leung – Unsplash

Hoewel je je op basis van bovenstaande kunt voorstellen dat het in dit gezin geregeld knettert, heb ik zelden een liefdevoller koppel gezien. Wat hier speelt is een perfectionistische man en een vrouw die zonder vooropgezet plan aan iets begint en de vaardigheid mist om een tijdsinschatting te maken.

Als professional organizer kon ik natuurlijk lukraak met ze gaan opruimen, maar dan zou de benedenverdieping weer een chaos zijn als we boven klaar waren. Daarom hebben we naast het opruimen ook veel geïnvesteerd in gedrag. Naast zijn perfectionisme is hij namelijk heel goed in timemanagement, waar zij juist moeite mee heeft. Haar flexibiliteit helpt hem vervolgens om wat losser door het leven te gaan. Je kunt je voorstellen dat je dan niet even in een weekendje klaar bent. Dit zijn langdurige en min of meer vaste klanten die zo nu en dan weer eens aan de bel trekken.

 O ja, die boekenkast heeft uiteindelijk geen enkel systeem overleefd. Het staat en ligt nu lekker door elkaar: zijn boeken, haar boeken, studieboeken en kinderboeken. Zo hoort het in een lezersgezin.

Andrea Germeraad

Ik ben Andrea Germeraad van Midsommer Organiser.Mijn motto is 'het leven is niet te structureren, alles daaromheen wel.' Samen met jou breng ik orde en overzicht in: spullen, taken, tijd en informatie.Ik kijk ernaar uit samen aan de slag te gaan.

Geef een reactie