Op de site: https://nl.wikipedia.org/wiki/Verzamelstoornis vinden we de omschrijving van wat onder hoarding wordt verstaan, ik citeer:
Een verzamelstoornis, naar het Engels ook wel hoarding genoemd, is een psychiatrische aandoening die volgens de DSM-5 behoort tot het obsessieve-compulsieve spectrum. Er is sprake van persisterende moeilijkheden met het bijeenbrengen en weggooien van bezittingen. De woning van een dwangmatige verzamelaar kan zo overvol raken, dat er geen ruimte voor normale bewoning overblijft. Verzamelstoornis veroorzaakt leed bij de verzamelaar en wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsrisico’s, slecht functioneren, economische lasten en nadelige gevolgen voor familie en vrienden. Het verzamelen komt niet door een somatische aandoening (bijvoorbeeld hersenbeschadiging) en het verzamelen kan niet beter worden verklaard door de symptomen van een andere psychische aandoening (zoals obsessies bij een obsessieve-compulsieve stoornis of beperkte interesses bij een autismespectrumstoornis).
Complex probleem
Naar schatting leidt 4% van de Nederlandse bevolking aan hoarding. Tot nu toe bieden hulpverleners met enige terughoudendheid behandeling aan, zeker omdat het een complex probleem is. De hoarder zelf heeft vaak weinig last van zijn verzameldrang. Het is de omgeving (familie, vrienden of buren) die hier last van hebben en de gevaarlijke situatie zien ontstaan. Zij zijn het dan ook die op zoek gaan naar hulp en dan terecht kunnen komen bij een Professional Organizer.
Als Professional Organizer heb ik hier diverse keren mee te maken gehad. De hulp voor de hoarder kwam hier dan ook uit de hoek van een psycholoog of een ergotherapeut. Doordat de situatie onhoudbaar was geworden werd er hulp ingeroepen. Het huis is dan al zo vol dat er gevaar bestaat voor de hoarder of zijn omgeving. Wil de klus slagen dan moet de hoarder oftewel zijn omgeving extreem gemotiveerd zijn. Starten met opruimen is een grote stap. Doorzetten is echter nog moeilijker. Voor de Professional Organizer is samenwerking met externe partners een must, echter in de praktijk blijkt dit niet realistisch te zijn en sta je er alleen voor. De situaties zoals we die op t.v. in de opruimprogramma’s zien is een illusie. Een gigantisch team met de nodige apparatuur kan alleen maar worden gerealiseerd onder het alziend oog van de camera. In werkelijkheid staat de Professional Organizer er alleen voor en de klus is een enorm karwei.
Duidelijke afspraken
Enorm belangrijk is het om van tevoren duidelijke afspraken te maken met de hoarder, regelmatig te evalueren en terug te koppelen met de aanmeldende instanties. Vaak merk je al snel of het opruimen een kans van slagen heeft. Is dit niet zo aarzel dan niet het traject te stoppen. Een opruimtraject bij een hoarder is een pittig traject, niet alleen lichamelijk (zwaar werk door het inpakken, verplaatsen en afvoeren) maar ook geestelijk (het motiveren on ondersteunen van de klant). Mocht je als Professional Organizer een hoarding traject gaan starten dan wens ik je veel succes!
Lilian Baetens (Professional Organizer)