Je tuin voorbereiden op het komende zomerseizoen.

🏠 » Blog » Je tuin voorbereiden op het komende zomerseizoen.

Je tuin “zomerklaar” maken: zo begin je goed voorbereid aan het volgende seizoen

In navolging op de blog “Hoe organiseer je je tuin?” van oktober 2024 kun je in de volgende blog lezen hoe je de ontwaakte natuur in je tuin kunt verzorgen als voorbereiding op een lange zomer genieten van het buitenleven.

Nu de zomertijd is ingegaan en we vaker van hogere temperaturen kunnen genieten, loopt de natuur steeds verder uit. Als het zonnetje schijnt hebben we zin om naar buiten te gaan, de tuin in. Afhankelijk van de hoeveel zorg die je in het najaar aan het winterklaar maken van je tuin hebt besteed, is het nu de lente vordert tijd om je tuin voor te bereiden op de zomer. Je tuin “zomerklaar” maken doe je als volgt.

Opruimen en schoonmaken

Tijdens de winter kan je tuin flink wat te verduren hebben gehad. Begin met het opruimen van afgevallen bladeren, takken en ander tuinafval. Ruim niet meteen alles op, maar laat de vogels en kleine dieren in je tuin nog wat om zich in te verbergen, insecten te zoeken of nestmateriaal te verzamelen. Veeg paden schoon en verwijder mos of groene aanslag van tegels en tuinmeubels, liefst met milieuvriendelijke producten.

Snoeien en planten

Vaste planten en struiken hebben vaak een snoeibeurt nodig in het voorjaar. Knip dode takken weg en stimuleer nieuwe groei door de juiste snoeimethode toe te passen. Als je niet zo ervaren bent: geen nood, op internet is hierover veel en goede informatie te vinden. Dit is overigens ook het ideale moment om nieuwe planten in de grond te zetten of bloembollen te planten voor een kleurrijke tuin in de zomer.

Het gazon verzorgen

Na de winter kan je gazon er wat mat uitzien. Hark losliggende bladeren weg, belucht de grond en strooi indien nodig wat nieuw graszaad om kale plekken te herstellen. Een bemesting met organische meststoffen helpt je gazon om weer gezond en sterk te worden.

Moestuin voorbereiden

Wil je groenten of kruiden kweken? Dan is dit het moment om je moestuinbedden voor te bereiden. Verwijder onkruid, verrijk de grond met compost en zaai de eerste gewassen zoals sla, spinazie en radijsjes. Zo leg je een goede basis voor een rijke oogst. Op internet vindt je een aantal leuke moestuin-blogs, die je helpen om in actie te komen.

Tuinmeubelen en decoratie

Haal je tuinmeubelen weer tevoorschijn en maak ze schoon. Controleer of er onderhoud nodig is, zoals een nieuwe laag olie of verf op houten meubels. Heerlijk om alles weer uit de berging te halen en een plekje te geven in je tuin. Voeg eventueel wat nieuwe accessoires toe, zoals kussens of lantaarns, om je tuin extra gezellig te maken. Ook tweedehands is daarvoor veel te vinden, o.a. bij Het Goed of op Marktplaats.

Water geven en beschermen

Hoewel het voorjaar vaak regenachtig kan zijn, is het toch goed om nieuwe aanplant regelmatig water te geven. Denk ook aan het beschermen van jonge planten tegen late nachtvorst door ze af te dekken indien nodig. Dit verdient je aandacht tot na de IJsheiligen (11 t/m 14 mei a.s.), de laatste periode van het voorjaar waarin nog nachtvorst kan voorkomen.

Door je tuin goed voor te bereiden op het volgende seizoen, creëer je een fijne buitenruimte waar je behalve in de lente, ook de hele zomer en herfst van kunt genieten. Succes met het organiseren van je voor- en achtertuin of moestuin! En daarna genieten geblazen van het resultaat!

Saskia van Eijnatten, https://ordenjeleven.nl

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!