Zorgmarkt

Wat doen onze Professional Organizers die binnen de zorgmarkt werken?

Zij ondersteunen klanten om de zelfredzaamheid te verbeteren en werken vooral met klanten die last hebben van chronische desorganisatie. Dit is geen ziekte, maar een verzamelnaam voor situaties waarin het moeilijk is om zelf voor structuur te zorgen. Dit komt vaak voor bij deze klanten, omdat ze moeite hebben op het gebied van hun executieve functies.

Wat verstaan we onder executieve functies:

-Respons-inhibitie: nadenken voordat je iets doet

-Werkgeheugen: informatie in je geheugen houden bij het uitvoeren van complexe taken

-Emotieregulatie: emoties reguleren om doelen te behalen of gedrag te controleren

-Volgehouden aandacht: aandachtig blijven, ondanks afleiding

-Taakinitiatie: op tijd en efficiënt aan een taak beginnen

-Planning/prioritering: een plan maken en beslissen wat belangrijk is

-Organisatie: informatie en materialen ordenen

-Timemanagement: tijd inschatten, verdelen en deadlines halen

-Doelgericht gedrag: doelen formuleren en realiseren zonder je te laten afschrikken

-Flexibiliteit: flexibel omgaan met veranderingen en tegenslag

-Metacognitie: een stapje terug doen om jezelf en de situatie te overzien en te evalueren

Wie zijn onze zorgklanten?

Hun problematiek heeft vaak een psychische oorzaak en kan ontstaan zijn door o.a. ontwikkelingsstoornissen (ASS, AD(H)D), bipolaire en depressieve stemmingsstoornissen, angst- en dwangstoornissen. Maar kan ook ontstaan zijn door een trauma en stressgerelateerde klachten zoals PTSS en Hoarding (verzamelstoornis). Ook klanten met andere medische oorzaken zoals niet-aangeboren hersenletsel, (beginnende) dementie , andere geheugenproblemen of persoonlijkheidsstoornissen en zij die alleen een lichamelijke aandoening/beperking hebben kunnen tot deze klantengroep behoren.

Onze werkwijze

Een van de eerste vragen die we als organizer stellen is: “Wat heb je nodig om zo ‘gewoon’ mogelijk te leven of zo goed mogelijk mee te draaien in de maatschappij?” Wij leren klanten hoe ze stap voor stap weer beter de regie over hun leven terug kunnen krijgen, waardoor er structuur, overzicht en ruimte in hoofd en huis  ontstaat.

Als wij bijvoorbeeld met een depressief persoon te maken hebben, ligt de focus op de vraag wat er nodig is om de dag door te komen? Welke oplossingen daarvoor ingezet kunnen worden en welke afspraken daarover nodig zijn? Wij bieden praktische, dagelijkse oplossingen die aansluiten bij het niveau en het vermogen van de klant.

Door onze werkwijze biedt steeds dezelfde organizer de begeleiding en kan de vertrouwensrelatie snel groeien. Dit is een essentieel onderdeel van de begeleiding om samen tot beter resultaat te komen. En dat vertrouwen is hard nodig; we komen tenslotte bij de klant thuis en zien daardoor van dichtbij wat er speelt in de woon- en leefsituatie. Hierdoor signaleren wij (soms eerder) situaties die in de spreekkamer van de huisarts of andere hulpverleners niet snel besproken worden en stimuleren wij klanten dit wel te doen.

Wat is het eindresultaat?

Wij streven er naar dat aan het eind van het begeleidingstraject de kwaliteit van leven is toegenomen. Wanneer er meer structuur in het huishouden en het dagelijks leven is ontstaan en er minder administratieve en financiële stress ervaren wordt, zal de zelfredzaamheid van een persoon en/of gezin verbeteren.

Wie betaalt deze begeleiding?

Onze Professional Organizers met veel ervaring in de zorgsector bieden steeds vaker specialistische begeleiding vanuit de WMO (PGB of ZIN). Dit kan via de gemeente worden aangevraagd. Er zijn echter ook klanten die deze begeleiding uit eigen middelen betalen.

Onze Professional Organizers zijn toegewijde ZZP’ers

Dit heeft zeker voordelen, omdat wij onze afspraken nakomen en hierdoor zelden gebruik maken van een vervanger. Dit in tegenstelling tot grotere instellingen, waar veel vaker vervanging is door ziekte of vakantie. Wij maken afspraken op maat en de frequentie kan gedurende het proces wijzigen afhankelijk van de behoefte.

Herken jij jezelf in één van de beschreven klanten/klachten of ken je iemand in jouw omgeving/gezin/familie die deze begeleiding wel zou kunnen gebruiken? Vraag vrijblijvend een advies gesprek aan met één van onze organizers! 

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!