Opruimprobleem!

🏠 » Blog » Opruimprobleem!
Opruimprobleem

Wat ik ook zeg, hij wil niet meehelpen met ons opruimprobleem!

In mijn werk en tijdens mijn workshops geef ik niet alleen aandacht aan het opruimen op zich maar ook aan het VOORKOMEN VAN HET MAKEN VAN ROMMEL IN EN OM HET HUIS.

Wat je dan nodig hebt is dat je de mensen om je heen zover kunt motiveren c.q. brengen dat zij niet alleen meegaan in jouw gedachten maar dat zij ook daadwerkelijk mee helpen de handen uit de mouwen te steken.

We merken dat dit vaak stuit op onbegrip en tegenwerking. Men gaat over je grenzen heen. Hoe kan ik de anderen duidelijk maken dat het gaat om een essentiële zaak en hoe doe ik dat op een prettige assertieve manier?

Hieronder geef ik tips hoe je dit kunt aanpakken.

Wees assertief

Bij mensen die over je grenzen gaan heb je het meeste aan een assertieve stijl. Zo is het duidelijk dat jouw grens is bereikt en behandel je de ander met respect. Je houdt zowel rekening met jezelf als met de ander.

Hoe kies je de juiste woorden?

In een situatie waarin je je opwindt over het gedrag van een ander kan het gebeuren dat je niet op de juiste woorden kunt komen. Om dat te voorkomen, kun je alvast voor jezelf een zin bedenken die je dan kunt gebruiken.

  • “Ik vind het niet leuk dat je zo blijft aandringen. Wil je ermee stoppen?”
  • “Ik vind het nu echt vervelend worden. Stop ermee.”
  • “Stop. Ik vind nu echt dat je te ver gaat.”
  • “Ik wil dat je stopt, anders ga ik weg”.

Vergeet ook niet dat je het recht hebt je gedachten en gevoelens aan anderen te uiten.

Hoe geef je je grens aan?

Het is belangrijk om duidelijk je grenzen aan te geven, zodat mensen weten hoe ver ze kunnen gaan. Maak hiervoor gebruik van de volgende 4 stappen:

Stap 1 – Je uit je gevoelens naar de ander.

Stap 2 – Je benoemt het gedrag van de ander.

Stap 3 – Je zegt wat de gevolgen van zijn/haar gedrag voor jou zijn.

Stap 4 – Je geeft aan hoe je wilt dat de ander zich gedraagt.

Extra tips bij het aangeven van je grenzen

  • Blijf rustig.
  • Houd het bij jezelf. Zeg: “Ik vind…” in plaats van “Je bent”. Dan weten mensen wat ze aan je hebben.

Vind je het lastig om je grenzen aan te geven omdat je bang bent dat je onredelijk bent? Draai op zo’n moment de situatie eens om. Als iemand anders bijvoorbeeld een keer ‘nee’ zou zeggen, wat zou je daar dan van vinden?

Als de ander zijn gedrag niet aanpast

Als je met behulp van de 4 stappen je grens aangeeft zal het de ander in veel gevallen duidelijk zijn dat hij of zij een grens heeft overschreden. De kans is groot dat diegene dan zijn gedrag aanpast. Maar soms is het niet genoeg om je grens aan te geven.

  • Iemand wil zijn gedrag wel veranderen, maar het kost hem moeite omdat het een gewoonte
  • is geworden.
  • De ander wil geen rekening met je houden.
  • Het lukt hem of haar niet om te veranderen.

In deze gevallen is het tijd om actie te ondernemen!

Voorkom een boze reactie

Wanneer iemand niet kan of wil veranderen, is het noodzakelijk om duidelijk je grens aan te geven. Je voelt de spanning toenemen en de verleiding kan groot zijn om boos te worden. Het is dan juist belangrijk om rustig te blijven en te herhalen wat je hebt gezegd. Zo voorkom je dat de ander ook boos wordt.

Het kan zijn dat je je grenzen niet aan durft te geven omdat je bang bent voor de reactie van de ander. Bedenk dan dat ze waarschijnlijk normaal reageren zolang jij rustig en redelijk blijft.

Omgaan met argumenten van de ander

Het kan voorkomen dat de ander met allerlei argumenten blijft komen om niet mee te doen. Probeer dan om er niet op in te gaan en geef de ander zo min mogelijk de kans om jouw argumenten onderuit te halen. Blijf met behulp van stap 1 en 4 je grens herhalen tot de ander opgeeft. Blijf je gevoelens benadrukken en herhaal dat je wilt dat de ander mee denkt en werkt.

Hopelijk kun je bovenstaande tips gebruiken.

Succes, Lilian

Plaats een reactie

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!