Het Organizing Manifest

🏠 » Blog » Het Organizing Manifest
Organizing manifest

Op 29 september 2022 viert de NBPO (Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers) haar 25-jarig jubileum. Geïnspireerd op het ‘Holstee Manifesto’ en het ‘Vitality Manifesto’ heeft de NBPO voor haar 25-jarig bestaan het Organizing Manifest laten opstellen. Het is een mooie gelegenheid aan de hand van dit manifest te verwoorden waar wij als professional organizers voor staan en voor gáán, door enkele items van dit manifest nader toe te lichten.

Rust, ruimte en overzicht

Een professional organizer helpt je met het organiseren van je spullen, informatie en tijd. Dat doet zij/hij door je te begeleiden bij het maken van keuzes en het aanbrengen van structuur. Dat zorgt ervoor dat er orde en overzicht ontstaat en dat je weer grip krijgt op je leven.

ONTSPULLEN: zie je door de bomen het bos niet meer? Als je veel spullen in huis hebt, kun je onrust ervaren. Haast ongemerkt zijn die spullen in huis gekomen; maar hoe zorg je ervoor dat je weer overzicht krijgt? Een professional organizer helpt je met het opruimen van het teveel aan spullen en zorg er bovendien vaak voor dat die spullen een goed heenkomen krijgen. Als je een ander er een plezier mee kunt doen, kun je er makkelijker afstand van doen.

ACTIE: als jij de stap neemt om contact met een professional organizer op te nemen en je vraag aan haar/hem voor te leggen, onderneemt zij/hij samen met jou actie. Samen met jou wordt bepaald naar welk doel gestreefd wordt en daar wordt stap-voor-stap naar toe gewerkt. In jouw tempo.

DUWTJE IN DE RUG: er wordt regelmatig afgesproken om samen te werken aan jouw vraag. Je wordt begeleid en krijgt handreikingen en tips. De professional organizer start samen met jou en geeft je dat duwtje in de rug dat je nodig hebt om verandering te brengen in de situatie. M.a.w. de professional organizer zorgt ervoor dat het proces voortgang krijgt.

Organizing, zoveel meer dan opruimen alleen

Opruimen mag dan een belangrijk onderdeel vormen van de werkzaamheden die een professional organizer uitvoert; er is zoveel meer. Denk daarbij aan zoeken naar een passende dag- en/of weekindeling, het organiseren van je administratie, het begeleiden van nabestaanden bij de afwikkeling na het overlijden van een dierbare, het voorbereiden op een verhuizing….

MAATWERK: de praktische en oplossingsgerichte aanpak van een professional organizer is op jouw situatie afgestemd; jij bepaalt wat belangrijk voor je is. Je werkt in jouw tempo; elke stap die gezet wordt is er één. Handreikingen en tips zijn afgestemd op jouw wensen en ideeën én op de ruimte en het overzicht dat je nodig hebt om grip op je leven te krijgen.

MEER RUST, MEER RUIMTE, MEER ENERGIE: een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Dat maakt dat je beter overzicht houdt over wat belangrijk voor je is. Het maakt ook dat er ruimte komt voor zaken die op de achtergrond bleven om dat je te druk bezig was met overleven, in wat voor opzicht dan ook.

LUISTEREND OOR: aan sommige spullen zitten verhalen vast. Die verhalen mogen verteld worden; dat is waardevol. Daarnaast komen tijdens het opruimproces vaak (levens-)verhalen los of ervaringen die je een plek wilt geven. Ook daar maakt een professional organizer tijd voor; er is aandacht voor de mens achter de spullen.

NA KEIHARD WERKEN MAG JE KEIHARD ONTSPANNEN: samen aan de slag betekent energie erin stoppen. Maar het levert ook energie op; zeker als de situatie verbetert. Beloon jezelf dan ook als je zo hard gewerkt hebt aan het veranderen van zaken. Neem even afstand; overzie het geheel en ben trots op wat je bereikt hebt!

Wil je graag horen wat een professional organizer nog meer voor jou zou kunnen betekenen? Neem gerust contact op met een van de professional organizers van www.opruimeninlimburg.nl.  Je vindt ons op de homepage van deze website.

Plaats een reactie

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!