Help het klimaat met deze tips!

🏠 » Blog » Help het klimaat met deze tips!

Help het klimaat met deze tips! Door op te ruimen, te ontspullen en minder te consumeren! Netwerk Bewust Verbruiken uit België www.bewustverbruiken.be/ en in Nederland www.genoeg.nl geloven in minder consumeren en eenvoudiger leven als weg naar een duurzamere samenleving.

Als hulpmiddel daarvoor ontwikkelde NBV de PIRAMINDER,

Het vijfstappenplan voor bewuste en/of niet-aankopen.

Voor je met de Piraminder aan de slag gaat: stel jezelf de vraag of je het product eigenlijk wel écht nodig hebt. Misschien is het gewoon een impulsieve ingeving, of wil je ergens bij horen. Ben je er toch van overtuigd dat je leven gemakkelijker of mooier zou zijn met het product? Ga volgend stappenplan af en ontdek of er alternatieven zijn voor een nieuwe aankoop.

1. Gebruik wat je hebt Misschien heb je al in huis wat je zoekt, of kan je een ander product voor hetzelfde doel gebruiken. Kijk nog eens goed in de kast of onder de trap.

2. Deel of ruil
Veel spullen worden maar sporadisch gebruikt. Waarom ze plaats laten innemen in je huis als je ze evengoed kan lenen bij familie, buren en vrienden. Bekende Nederlandse is  www.peerby.nl/

3.Tweedehands
Met een beetje zoeken, vind je bijna alles tweedehands: bij kennissen, rommelmarkten of in de Kringloopwinkels en op internet via tweedehands sites en veilingen online overzicht zie www. tweedehands.startpagina.nl/

4. Maak
Voeding, kleding, speelgoed, schoonmaakmiddelen… er bestaat ontzettend veel dat je zelf kan maken. Door zelf aan de slag te gaan – uiteraard met duurzame materialen – sta je meer stil bij de waarde van een product.

5. Koop
Zijn vorige stappen te omslachtig, of leverden ze geen resultaat op? Koop dan van een nieuw product de meest duurzame variant, gemaakt uit eerlijke materialen (fairtrade, lokaal, met een keurmerk ecologisch, biologisch).

Wat is het verschil tussen opruimen en ontspullen

Opruimen:

  1. Opruimen is het organiseren en ordenen van bestaande spullen: Dit omvat het sorteren, categoriseren en efficiënt opbergen van de dingen die je al hebt. Het doel van opruimen is om de ruimte netjes en georganiseerd te maken door te zorgen dat alles een vaste plek heeft.
  2. Bewaren van waardevolle items: Tijdens het opruimen behoud je de items die waarde, nut of betekenis hebben. Je zorgt ervoor dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn en geordend worden bewaard.
  3. Opruimen kan helpen bij het minimaliseren van rommel: Het kan bijdragen aan een opgeruimd en georganiseerd gevoel, maar het pakt niet noodzakelijkerwijs de onderliggende problemen aan die leiden tot te veel spullen.

Ontspullen:

  1. Ontspullen is het actief verminderen van je bezittingen: Het houdt in dat je kritisch kijkt naar de spullen die je hebt en beslist welke je wilt houden, weggeven, verkopen of weggooien.
  2. Focus op het minimaliseren: Ontspullen is gericht op het minimaliseren van je bezittingen tot wat echt noodzakelijk of waardevol is. Het gaat niet alleen om het organiseren van bestaande spullen, maar ook om het verminderen van het aantal spullen dat je bezit.
  3. Helpt bij het voorkomen van overvolle ruimtes: Ontspullen kan helpen bij het voorkomen dat je te veel spullen verzamelt en een overvolle ruimte creëert.
Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!