Een belangrijke stap: vraag om hulp
Als je mij vraagt om je te komen helpen bij het opruimen, heb je al een heel belangrijke stap gezet. Je bent namelijk tot het inzicht gekomen dat het anders moet. Je weet niet hoe je dat moet aanpakken en bent op zoek gegaan naar iemand die jou daar bij kan helpen. Tijdens de kennismaking inventariseer ik wat je graag zou willen veranderen en waarom.
Plannen delen
Eén van de vragen die ik je zal stellen is of je gezinsleden op de hoogte zijn van het plan om te gaan opruimen en de hulp die je daarvoor wilt inroepen. Jij hebt er namelijk al over nagedacht en wilt er actief iets aan veranderen, waardoor je een streepje voor hebt op je gezinsleden. De kans van slagen wordt m.i. groter als je gezinsleden weten dat er iets staat te gebeuren.
Tips en handreikingen
Mijn ervaring is dat als je aan de slag gaat zonder je gezinsleden op de hoogte te brengen, ze wellicht niet begrijpen waar je mee bezig bent. Dus mogelijk ook niet, waarom je je daarbij laat helpen door een professional organizer, die je tips en handreikingen geeft. Die je helpt de situatie te verbeteren en ook leert die nieuwe situatie te onderhouden.
Eén van de tips die ik je geef bij de start van het opruimtraject is “bereid je opruimactie goed voor”. Dat wil zeggen dat je een zogenaamde “focusplek” kiest. Je kunt tenslotte niet alles tegelijk aanpakken, sterker nog, je kunt beter klein beginnen. Met één kast of in één kamer.
Verantwoordelijkheid delen
Vertel je gezinsleden dat er veranderingen gaan plaats vinden en meld vooral ook wanneer je gaat beginnen. Dat je er voor gaat zorgen dat rondzwervende spullen een vaste en logische plek krijgen. Dat je van hen verwacht dat ze je meehelpen om de spullen die ze gebruiken ook weer op die vaste plek terug te leggen. Kortom, deel de verantwoordelijkheid en neem je gezinsleden mee in het proces. Op het moment dat je aan de slag gaat, komt er verandering in de uitstraling en indeling van een kast of kamer; laat hen zien wat je bereikt hebt.
De juiste plek
Je gaat ervoor zorgen dat spullen op de juiste plek worden opgeborgen; van andere spullen doe je wellicht afstand. Er zijn wellicht ook spullen van je huisgenoten die opgeruimd gaan worden; dat kun je niet doen zonder het met hen te overleggen. Beter nog is dat zij hierover zelf beslissen. Jullie zorgen er zo samen voor dat er overzicht komt in huis en dat er rust van uitstraalt. Daar is ieder van jullie bij gebaat; niet voor niets wordt gezegd: “Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd”.
Samen aan het werk
Praat er dus over met je partner en kinderen, betrek hen in dit proces. Als het nodig is, kan ik je helpen onder woorden te brengen waarom je deze weg ingeslagen bent en wat je er van verwacht. Samen aan het werk dus. Niet alleen met de professional organizer, maar vooral ook met elkaar!