Opruimhulp zorgt voor een ontspannen (senioren)verhuizing

🏠 » Blog » Opruimhulp zorgt voor een ontspannen (senioren)verhuizing
Verhuizen

De resultaten van een onderzoek van de ANBO( ouderenvereniging) geven goed inzicht waarom veel senioren nog niet willen verhuizen. In dit blog lees je hoe Opruimhulp zorgt voor een ontspannen (senioren) verhuizing!

Geen hulp willen vragen

Allereerst denken ze dat ze het nog allemaal prima alleen af kunnen. Ze hebben vaak een onrealistische beeld van eigen energie en tijd. Het is vaak moeilijk om de gevolgen van ouder worden te accepteren

Er is veel schaamte om hulp te vragen als men de eigen woonomgeving niet meer geheel zelf op orde krijgt.

Ze houden daarom het advies van hun directe omgeving vaak af. Men wil anderen mensen niet tot last zijn terwijl iets voor een andere doen juist veel voldoening kan geven.

Bij acute verslechtering van hun gezondheid moeten zij vaak gedwongen verhuizen. Veel zaken moeten zij dan noodgedwongen aan anderen, hun kinderen of mantelzorgers overlaten.  

Betaalde hulp biedt veel steun en ontzorgt

Professionele hulp zelf in te kopen vindt men moeilijk om geld uit te geven voor iets wat ze ( vroeger ) eigenlijk wel zelf konden doen.

Zeker als het uurtarief voor advies en begeleidingshulp vaak veel hoger is dan van een zwart betaalde werksterwaar men soms wel gebruik van maakt.

Er wordt wel makkelijk geld uitgegeven aan onnodige spullen, de zgn.  impuls aankopen die vaak maar voor heel korte tijd een positief gevoel geeft .
De ervaring van onze klanten is dat als men wel geld investeert in zelfs maar een paar uur begeleiding dit al een zichtbaar resultaat geeft waar ze veel langer van kunnen genieten

Wel of niet naar een ander huis verhuizen ?

Opvallend is ook dat men vaak achteraf heel erg tevreden is met de nieuwe vaak kleinere woonomgeving en dat men deze verhuizing eigenlijk veel eerder had kunnen laten plaatsvinden omdat het juist ook zoveel meer woonplezier oplevert.

In de nieuwe woning zijn vaak al woonaanpassingen aangebracht die zorgen voor meer veiligheid en meer mobiliteit. De kosten voor het woonaanpassingen in bestaande huizen zijn vaak hoog en zeker niet voor iedereen zelf te financieren ( en banken hebben daar ook niet echt een aanbod voor) en deze extra kosten zijn vaak ook niet terug te verdienen in een hogere verkoopsprijs.

Het is niet zozeer de hoeveelheid ruimte of ligging van de woning die men positief ervaart als wel de aanwezigheid van goede voorzieningen, openbaar vervoer en de  mogelijkheid om sociale contacten te kunnen blijven onderhouden . Daarom wil men ook het liefst in de oude buurt blijven wonen.

Wel verhuizen naar een kleinere seniorenwoning betekent dat er dan veel meer huizen vrijkomen voor jonge starters en gezinnen.

Waarom minder spullen?

Minder spullen betekent ook meer overzicht, minder onderhoud, minder zorgen om allerlei achterstallige onderhoudsklusjes.

Minder spullen betekent naast meer fysieke ruimte ook geestelijke ruimte en rust doordat men ook  zaken uit het verleden loslaat zodat men meer tijd en energie overhoudt voor zaken die men nu nog wel kan doen en waar men plezier aan beleeft.

Wat maakt verhuizen zo lastig ?

We houden niet van veranderen dat geeft onrust maakt onzeker en soms zelfs angstig.

Wel raar eigenlijk dat we onszelf door deze onzekerheid(angst) die vaak uit onrealistische negatieve gedachten blijken te bestaan, tekort doen en veel te lang wachten om de keuzes te maken die ons juist gelukkiger maken !

Hoe maak ik goede keuzes

Met name maakt het opruimen moeilijk en voorbereiden van een verhuizing zo lastig en stelt men dit vaak te lang uit.

Vragen die je jezelf kunt stellen en die helpen bij ONTSPULLEN en opruimen .

Is dit iets wat ik écht gebruik?

Hoe lang geleden heb ik dit gebruikt?

Voegt dit waarde toe aan mijn leven

Zou ik dit kopen als ik het nu in de winkel zou zien liggen?

Zo niet, is dit iets waar ik van houd of waar ik nog steeds blij van wordt?

Is dit `ALS DAN` of  `WAT ALS`  Iets dat binnen een straal van 20 kilometer te koop is voor minder dan €20 euro dan kan het weg.

Wil ik dit bewaren vanuit een schuldgevoel naar de ander toe?

Heeft dit extreem veel emotionele waarde of kan ik het ook digitaliseren door het te scannen of te fotograferen zodat ik de herinnering wel kan bewaren

Nog een paar tips

Tip : Als je iets wilt aanschaffen wacht daar dan zeker een maand mee en kijk of je het dan nog steeds wilt hebben zo voorkom je impuls aankopen.

Tip : Deel meer spullen met anderen b.v via www.peerby.nl  kijk of je spullen die je maar af en toe nodig hebt ergens in jouw buurt kunt lenen.

Veel succes en overweeg als het niet zo snel en goed gaat als je zou willen om jezelf of iemand anders een paar uur opruimhulp en advies cadeau te geven!!

Plaats een reactie

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!