Op 23 juni is het de Dag van Overprikkeling, deze dag is in het leven geroepen door de organisatie Hersenletsel-uitleg om meer bewustwording te creëren over overprikkeling, vooral bij mensen met hersenletsel. Overprikkeling kan echter ook voorkomen bij andere aandoeningen zoals autisme, ADHD, depressie, migraine, burn-out en zelfs bij hoog sensitieve personen (HSP).
Wat is overprikkeling?
Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. We kunnen prikkels zien, horen, voelen, ruiken, en proeven; de externe prikkels. Ook pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn prikkels; de interne prikkels. Normaal gesproken verwerken je hersenen deze prikkels zonder dat je het in de gaten hebt. Ze selecteren de informatie die belangrijk is en filteren de prikkels die niet belangrijk zijn. Bij overprikkeling worden prikkels niet goed verwerkt. Je kunt dan veel meer prikkels ervaren dan normaal of het kost meer moeite om prikkels te verwerken.
Overprikkeling door spullen
Spullen, we zien ze overal om ons heen. We kopen ze, we hebben ze, we onderhouden ze en we praten er over. Sterker nog, spullen zijn zo belangrijk in ons leven geworden dat velen ervan overtuigd zijn dat we ze nodig hebben om gelukkig te zijn. Maar niets is minder waar. Ze kosten gewoon energie.
Ja, je kunt dus ook overprikkeld raken door spullen. Een paar manieren waarop spullen kunnen bijdragen aan overprikkeling:
1. Visuele overprikkeling
Een rommelige of overvolle ruimte kan visueel overweldigend zijn. De ogen worden constant gebombardeerd met verschillende objecten, kleuren en patronen, wat kan leiden tot mentale vermoeidheid en stress.
2. Moeite met concentratie
Te veel spullen kunnen het moeilijk maken om je te concentreren. Een rommelige omgeving kan je afleiden tijdens je werk, omdat de hersenen moeite hebben om te filteren wat belangrijk is en wat niet.
3. Negatieve invloed op slaap
Een rommelige slaapkamer kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Een opgeruimde ruimte helpt de hersenen te ontspannen en bevordert een betere nachtrust.
4. Moeilijkheden met ontspannen
Het is moeilijk om te ontspannen in een rommelige omgeving. Rommel kan een gevoel van chaos en gebrek aan controle geven, wat ontspanning bemoeilijkt.
5. Meer tijd en energie nodig voor schoonmaken
Meer spullen betekent ook dat je meer tijd en energie nodig hebt om schoon te maken en te organiseren, wat bijdraagt aan mentale belasting en vermoeidheid.
Tips om overprikkeling door spullen te verminderen:
1. Minimaliseren
Beperk het aantal spullen dat je bezit om visuele en mentale rust te creëren.
2. Organiseren
Zorg voor een georganiseerde ruimte waar alles een vaste plek heeft.
3. Regelmatig opruimen
Maak er een gewoonte van om regelmatig op te ruimen en spullen weg te doen die je niet meer nodig hebt.
4. Creëer rustige zones
Zorg voor ruimtes in huis die vrij zijn van rommel, vooral in slaap- en ontspanningsruimtes.
Door een omgeving te creëren die visueel rustig en georganiseerd is, kun je de kans op overprikkeling aanzienlijk verminderen en een meer ontspannen leefruimte creëren.
Kun je hulp gebruiken bij het opruimen en organiseren van je spullen, denk dan eens aan een professional organizer!
Rachel Ghijsen
R+ Organizing|Design