Iedereen wilt opruimen, maar waarom lukt het dan niet!

🏠 » Blog » Iedereen wilt opruimen, maar waarom lukt het dan niet!

Iedereen wilt opruimen, maar waarom lukt het dan niet!  

OPRUIMEN  
magnetische-pijltjes-20x35mm-rood-12-stuks
  LOSLATEN LEREN
magnetische-pijltjes-20x35mm-rood-12-stuks
 
CONTROLE MINDEREN

We krijgen tips, leren trucjes en gaan enthousiast aan de slag.

Wat hindert ons dan toch om het vaak tot een goed einde te brengen?

Misschien moeten we eens onder de loep nemen wat de redenen zouden zijn die ons in de weg staan om ons doel te bereiken.

Herinneringen

We merken tijdens het opruimen dat het enorm moeilijk is om afstand te doen van je spullen. Herinneringen komen boven, de prijs die we ervoor betaald hebben speelt een rol en daarnaast denken we dat we het nog ooit nodig hebben.

Opruimen is moeilijk, we denken dat we de controle niet mogen loslaten. Het bezit geeft ons veiligheid, een gevoel van welvaart en misschien wel macht. De redenen hiervoor kunnen heel verschillend zijn. Misschien zijn we ooit door een brand al onze spullen kwijt geraakt en zijn we daarna begonnen te verzamelen. Het kan ook zijn dat we uit een groot gezin komen en we ons speelgoed altijd door moesten geven aan jongere broertjes of zusjes en zijn we daardoor nu onze spullen gaan beschermen tegen “anderen”.

Voordat we gaan opruimen is het van belang om hierover na te denken en inzicht in te krijgen. Dit is niet makkelijk. Iets voorstellen is moeilijker dan leren door ervaring. Het niet meer alles onder controle proberen te houden is extreem moeilijk. Een persoonlijke ervaring kan je de boost geven die je hiervoor nodig hebt.

Controle

Zelf ben ik ook iemand die altijd graag alles onder controle hield. Of het nu ging om de financiën, het huis, mijn spulletjes oftewel de planning van mijn dagelijkse bezigheden. Door mijn jeugd was dit er bij mij ingesleten. Door een extreem strenge opvoeding nam ik me voor om later het heft in eigen hand te houden en dit nooit meer los te laten.  De angst om de controle kwijt te raken veroorzaakte paniek.

Door een gebeurtenis waar ik zelf geen enkele invloed op uit kon oefenen raakte ik die controle in één keer kwijt. Ik ontving slecht nieuws over mijn borstonderzoek. Op dat moment stortte mijn hele wereld in.  Niets was meer belangrijk. Beter worden was het enige dat nog telde. Ik ben er goed vanaf gekomen omdat het onschuldig bleek te zijn, maar de periode daaraan vooraf heeft mijn leven voorgoed veranderd. Mijn kijk op de dingen om mij heen is veranderd. In een klap leerde ik wat wel belangrijk was om gelukkig te zijn.

Naast het feit dat ik de controle nu niet meer in handen had en mijn lot moest leggen in de handen van een arts, besefte ik ook dat mijn voorheen zo `belangrijke` spullen, levensstijl, financiën etc.  niets voorstelden als het gaat om gelukkig zijn. Deze extreme situatie wens ik niemand toe. Achteraf gezien had ik dit nodig om mij te ontwikkelen en te ontdekken wat mij echt gelukkig maakt.

Na deze gebeurtenis keek ik heel anders aan tegen het thema `Opruimen`.

Het aantal spullen waarvan ik dacht dat het echt belangrijk was, vanuit emotioneel oogpunt, bleek drastisch vermindert te zijn. Ik kon makkelijker afstand doen van genoemde zaken. Spullen werden levenloze dingen, geld is belangrijk om te kunnen leven maar moet je niet onnodig zorgen baren en mijn levensstijl veranderde door eindelijk meer tijd voor mijzelf te nemen.

Deze levenswijsheid komt goed van pas als Organizer en geef ik ook weer in mijn lezingen c.q. workshops over loslaten en opruimen. Een Organizer biedt de juiste ondersteuning,  geeft inzicht over het hoe en waarom bij opruimen. Naast de praktische tips kan de Organizer je helpen beseffen wat echt belangrijk is voor jou! Samen zetten we belangrijke stappen, van het onderzoeken naar het onderliggende probleem tot het opzetten van een opruimplan dat voor jou werkt!

Ik wens jullie veel succes toe met opruimen!

Lilian Baetens , Praktisch organiseren

Plaats een reactie

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!