Loslaten; wat brengt het me?

🏠 » Blog » Loslaten; wat brengt het me?

Loslaten; een nieuwe weg inslaan                                            

Het beste besluit dat ik naar jou heb kunnen nemen was wel de beslissing om je niet meer te willen zien. Vorig jaar februari ben ik nog bij je op bezoek geweest. Ik merkte dat je niet eens meer in de gaten had dat ik er was. Voor mij het gevoel dat ik nu helemaal onzichtbaar voor je was. De stap om totaal te breken was gekomen. Ik had het nodig om je niet meer te zien. Voor mij was het de enige manier om te starten met het verwerken van de shit die je me aangedaan had in mijn leven. Door steeds weer naar je toe te gaan kon ik niet loskomen. Het werd tijd dat ik voor mezelf koos en me niet alleen maar liet leiden door angst en schuldgevoelens. Drie dagen voor je bezoek was ik al uit mijn humeur en uitermate gespannen en zelfs de dag na je bezoek moest ik nog afkicken. Door je letterlijk los te laten kon ik de zaken meer op afstand gaan bekijken.

(Dit is een passage uit het boek dat ik aan het schrijven ben over mijn narcistische moeder, die inmiddels zwaar dement is en in een verpleeghuis woont).

Loslaten; op velerlei gebieden

Loslaten kunnen we op velerlei gebieden. Zowel geestelijk, lichamelijk als praktisch. Een voorbeeld hiervan beschrijf ik in bovenstaande passage. Vaak zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door lichamelijk afstand te nemen, kun je het ook geestelijk en daardoor wordt het ook makkelijker om praktisch afstand te nemen.

Zo zie ik ook bij mijn klanten dat de ene manier van loslaten samengaat met de anderen. Alleen de volgorde verschilt nogal eens. Wat ik hiermee niet wil zeggen is dat je nu alles drastisch weg moet gooien. Wat ik wel wil zeggen is dat het van belang is om eens op een afstand te kijken naar het hoe en wat. Mocht je de behoefte hebben om te gaan “ontspullen” probeer het dan eens op de volgende manier.

Ontspullen

  1. Zet de spullen waaraan je twijfelt om weg te doen samen op een tafel of gewoon bij elkaar op de grond. Neem letterlijk afstand van de spullen. Dus ga op drie of vier meter afstand van de spullen staan (lichamelijke afstand).
  2. Kijk ernaar. Wat doen ze nu nog met je als je ze niet vast houdt. Neem eventueel extra afstand. Je merkt dat de binding minder wordt naarmate de afstand groter wordt. Laat ze rustig een paar dagen staan en kijk er af en toe naar op afstand (geestelijke afstand).
  3. Besluit nu of ze weg mogen. Je zult merken dat het nu veel makkelijker is om afstand te nemen van je spullen. Het loslaten is begonnen (praktische afstand).

Succes,

Lilian Baetens

Professional Organizer

Plaats een reactie

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!