Kledingkast opruimen van zomergarderobe naar wintergarderobe

🏠 » Blog » Kledingkast opruimen van zomergarderobe naar wintergarderobe

Van zomergarderobe naar Wintergarderobe

De zomer is officieel voorbij en de herfst is aangebroken. Gelukkig kunnen we zo nu en dan nog genieten van een heerlijk zonnetje, waardoor er toch nog een beetje een zomers gevoel is, maar de meeste zomerjurkjes, topjes en rokjes kunnen toch weer voor een tijdje de kast in. Ga je deze apart opbergen of hangen ze gewoon het hele jaar in de kast? Dit is het moment om weer eens aan de slag te gaan met het opruimen van je kledingkast. Maar hoe doe je dat, je kledingkast opruimen van zomergarderobe naar wintergarderobe?

Zomerkleding

Als je echt kleding hebt die je alleen in de zomer draagt, dan is het aan te raden deze nu op te bergen in een kledingzak of kledingbak. Het blijft dan stofvrij en je hebt ruimte in je kast voor kleding die je de komende tijd wel gaat dragen. Let op dat je de kleding netjes opvouwt of ophangt, zodat je het in het voorjaar weer zo in je kast kunt leggen of hangen.

Kledingkast opruimen stap voor stap

  1. Zorg dat je alle zomerkleding (in ieder geval alle kleding die je voor langere tijd wil opbergen) gewassen hebt. Het is vervelend als je over een aantal dagen nog spullen tegenkomt die je eigenlijk ook op had moeten bergen.
  2. Haal je kast volledig leeg en leg alle kleding die weer in de kast moet zo veel mogelijk per categorie (jurkjes, vesten, truien, sokken, ondergoed, broeken, sportkleding, enz.) bij elkaar.
  3. Kleding die je voor langere tijd wil opbergen leg je netjes in een kledingzak of kledingbak.
  4. Kleding die je niet meer draagt of niet meer wil dragen kun je verkopen of doneren. Maak hier een aparte zak of doos voor. Aan het einde van je opruimsessie ga je deze meteen doneren of je maakt een advertentie voor een verkoopsite.
  5. Twijfel je over bepaalde kledingstukken? Trek het aan en bekijk het nog eens goed, vind je het nog steeds leuk? Zou je het nu weer kopen? Heb je het pas nog gedragen? Als je al deze vragen met ja kunt beantwoorden, dan mag het blijven. Als dat niet zo is, ben dan kritisch en vraag je af of dit kledingstuk het waard is om ruimte in je kast in te nemen. Je hebt immers niets aan kleding die nog jarenlang voor niks in de kast hangt.
  6. Kom je andere spullen tegen die niet in je kledingkast horen, leg deze dan in een aparte zak of doos en ruim die op als je klaar bent met het opruimen van je kledingkast. Ga niet tussendoor door het huis wandelen om deze spullen op te ruimen. Op deze manier blijf je gefocust opruimen op één plek!
  7. Als de kast leeg is maak je deze goed schoon. Daarna ga je deze logisch inrichten.
  8. Hang alle kleding die je wil hangen terug. Sorteer per categorie (blouse, vesten, jasjes, broeken, enz.)
  9. Leg alle kleding die je wil leggen terug. Vouw ze netjes op en ook hier leg je ze per categorie bij elkaar. Werk eventueel met mandjes of losse verdelers om meer overzicht te krijgen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de stapels en maak stapels niet te hoog.

De klus is klaar!

Zo, jij weet nu precies welke kleding je hebt en je bent snel klaar met het opbergen van de kleding die je gewassen hebt, nu je weet waar het moet liggen. Het geeft rust in je hoofd, je hebt weer ruimte en overzicht in je kast en je kunt snel en eenvoudig je kleding vinden die je nodig hebt.

Vanaf nu is aankleden weer een feestje!

Anke van Gemert, 2DO Professional Organizing http://www.2DO-PO.nl

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!