Voorkomen is beter dan genezen!

🏠 » Blog » Voorkomen is beter dan genezen!

recycle

Denken we aan Organizers dan zien we overvolle huizen waarin drastisch opgeruimd moet worden. In deze blog voorkomen is beter dan genezen”, geef ik tips hoe dit te voorkomen is.

Opruimen kunnen we leren door samen aan te pakken, te organiseren, weg te gooien, spullen een vaste plek te geven etc.

En daarna………?

Voor je het weet staat je huis weer vol en moet je opnieuw aan de slag.

“Nee”: zegen we dan ,”je moet regelmatig opruimen, zodat het niet uit de hand loopt”!

Maar waarom steeds weer tijd steken in opruimen?

Waarom zorgen we er niet voor dat we dit voor zijn en hoe kunnen we dat doen?

Mijn motto is: Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit!

Oftewel: denk na voor je iets aanschaft.

Een van mijn hobby’s is antiek en oude spullen. Zo stond ik afgelopen weekend weer voor een kraampje op een vlooienmarkt. Ik moet zeggen dat ik goed nadenk voor ik iets koop.

Voor mij lag een oud gebaksstel bestaande uit vorkjes en lepeltjes, een taartschep, een suikertang, een suikerlepel en een roomlepel. Een hele mooie set. Prachtig klein motiefje en goed verzilverd. Terwijl ik er naar keek moest ik denken aan de mensen die deze set wellicht vele malen gebruikt hebben bij feesten en tijdens het bezoek. Duurzaamheid schoot door mijn hoofd. Dat woord waar we momenteel mee dood gegooid worden. Voor mij is dit duurzaamheid. Spullen maken die lange tijd meegaan. Geen overvolle winkels met prullaria die je iedere drie maanden moet vervangen. Maar kwaliteit!

Juist in vroegere tijden werden spullen gemaakt voor het leven. Ik kijk graag naar programma’s als Bargain Hunt of Antique Roadshow op de BBC. Daar zie je spullen die eeuwen oud zijn. Gemaakt met liefde en bedoeld voor het leven.

Misschien moeten we eens bewuster stilstaan bij wat we kopen. We hoeven niet massaal de vlooienmarkten af te gaan, maar denk na voor je iets koopt. Zoek uit of je het ook tweede hands kunt krijgen.

Kortom “Voorkomen is beter dan genezen”. Het bespaart je niet alleen tijd maar ook geld.

Trouwens het gebakstel heb ik gekocht.  Niet alleen omdat ik het mooi vond maar omdat ik het nodig had. Ik had geen taartschep en suikerlepel en al helemaal geen koffielepeltjes.

Tevreden liep ik dan ook van de stand vandaan. Ik weet zeker dat ik van deze set nog een hele tijd ga genieten en het ga gebruiken tot het moment dat ik het niet meer nodig heb en kan ik het misschien doorgeven aan iemand anders die er net weer zo blij van wordt als ik !!

Lilian Baetens, Praktisch Organiseren, bureau voor Professional Organizing

Plaats een reactie

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!