Hoeveel spullen hebben we echt nodig om ons gelukkig te voelen?

🏠 » Blog » Hoeveel spullen hebben we echt nodig om ons gelukkig te voelen?

Dit is een vraag die me de afgelopen weken veel heeft bezig gehouden, mede door de verschrikkelijke gebeurtenissen van de enorme vluchtelingen stroom van mensen die alles hebben achter gelaten en in eerste instantie op zoek naar veiligheid in ons rijke westen. Wij als professional organizer werken juist met mensen waar juist de overvloed van spullen hun ongelukkig maken. In deze blog sta ik stil bij hoeveel spullen hebben we echt nodig om ons gelukkig te voelen?

Wat hebben we echt nodig?

Eerst moeten de basisbehoeften worden vervuld die voor ons zo normaal en vanzelfsprekend zijn.

  • Voldoende eten en drinken
  • Ons veilig voelen in een huis wat ons tevens beschermt tegen alle mogelijke weersomstandigheden met voldoende basisvoorzieningen, als water, elektriciteit en verwarming en hygiëne
  • Voldoende spullen en kleding
  • Voldoende inkomsten nodig
  • Goede gezondheid en zelfs angst voor slechte gezondheid kan al spanning veroorzaken die ongelukkiger maakt.

Als de basisbehoeften zijn voorzien kunnen we pas toekomen aan de andere dingen die ons gelukkig maken

  • Zelf invloed kunnen uitoefenen op zaken die je leven bepalen
  • Zelf onze eigen keuzes kunnen maken

Tijdens mijn eigen kleding seizoen wissel liep ik weer tegen mijn eigen overvloed aan. Ik heb weer veel kleding weggedaan en dat voelt heerlijk en heb weer een overzichtelijk kledingkast.

Omdat ik het beschamend vond om te lezen dat er mensen waren die zelfs hun oude versleten en kapotte spullen doneerde voor de vluchtelingen heb ik alleen maar kleding weggegeven die ik zelf niet of nauwelijks heb gedragen en die eigenlijk nog zo goed als nieuw waren maar ook nog in het huidige modebeeld passen.

Kleding waar het materiaal nog goed van is om te hergebruiken zoals oude verwassen T-shirts en oude dekens en slaapzakken gaan naar de recycling want ik heb al zoveel werkkleding en poetsdoeken. Ik had nog steeds veel te veel kleding die ik maar een paar keer gedragen heb en hoorde laatst dat de meeste kledingstukken die we bezitten niet eens meer dan 5 weken in ons leven dragen.

Does it sparks you

Ik  heb deze keer veel meer kleding weggedaan dan de vorige jaren omdat ik  zelf de  populaire Marie  Kondo methode wilde uit proberen en me bij alle kledingstukken af te vragen “does is sparks you” (oftewel  wordt ik hier gelukkig van ,geeft dit kledingstuk mij een fijn prettig gevoel?).

In het begin voelde dit heel raar onwennig maar het was zelfs voor mij weer confronterend om te ervaren hoeveel kleding maar ook andere spullen die ik bewaar die ik al heel lang niet had aangedaan of gebruikt en hoe weinig spullen me echt een goed gevoel geven. Het afstand doen van kleding en spullen was daardoor deze keer veel makkelijker.

Stop met kopen

Ook heb ik besloten om een aantal spullen die ik eigenlijk al had willen kopen niet te kopen . Een nieuw dekbed want het oude ben ik een beetje beu maar het is eigenlijk nog goed  en besluit pas een nieuwe te kopen als hij echt versleten is.  Het geld dat ik daarmee heb bespaart heb ik overgemaakt naar een goed doel zodat zij kunnen bepalen waar het geld het beste voor gebruikt kan worden.

De meeste  van ons hebben ruim voldoende spullen, geld etc  maar zijn toch ongelukkig? Geluk zit niet in meer spullen, meer luxe meer geld maar in de kleine dingen.

Onderzoek heeft aangetoond dat geluk verbonden is aan dingen met en voor anderen doen en door activiteiten te doen die vooral heel dicht bij ons zelf liggen  geeft ons een goed en gelukkig gevoel .

Vaak is samen met andere mensen iets ondernemen iets wat mensen gelukkig maakt en echt contact en echte aandacht met af en toe een schouderklopje verhogen het geluksgevoel.

Een ander recent onderzoek heeft aangetoond dat eenzaamheid een grote negatieve invloed heeft op de gezondheid van mensen en dat men daardoor eerder overlijdt.

Kleingeluk

In  mijn eigen gemeente  ben ik  in contact gekomen met het KLEINGELUK  Roerdalen initiatief en zij hebben vorig jaar alle inwoners gevraagd op welke plekken in uw gemeente voelt u zich gelukkig. Het zijn allemaal prachtige plekken in de natuur waar men alleen of samen met anderen naar toe kan gaan en om tot rust te komen, te praten of te genieten van de omgeving.

Door regelmatig in de natuur te zijn zorg je goed voor jezelf en  kun je er ook  voor anderen zijn en een klein beetje proberen bij te dragen aan het geluk van jezelf en de ander.

Mocht je zelf ook nog met je kleding aan de slag willen gaan klik dan hier voor meer tips.

Diana van der Hoek,  de Opruimpraktijk 

Plaats een reactie

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!