Heb jij een overbelast brein?

🏠 » Blog » Heb jij een overbelast brein?
Overlast brein?

Loopt jouw hoofd ook regelmatig over misschien heb je dan ook last van een overbelast brein?

Het boek met de titel een Opgeruimde geest van  Daniel Levitin geeft inzicht om beter om te gaan met een overbelast brein en deel ik een aantal van zijn tips.

Hoe werkt ons brein ?

Wist je dat je IQ daalt elke keer als je je mail checkt?

Waarom doen we het dan toch omdat we geprogrammeerd zijn om nieuwe dingen te signaleren. Hoewel een sms zelden van levensbelang is denk ons brein dat wel. Daarom reageert ons brein nog steeds met een vonkje dopamine als beloning voor het opmerken van iets nieuws en dopamine is verslavend.

Digital natives(zij die zijn opgegroeid in het digitale tijdperk) lijken zich niet eens tien minuten op een taak te kunnen concentreren terwijl we weten dat in veel gevallen een langere aandachtspanne nodig is om informatie op te nemen of een taak te volbrengen.

Tegelijkertijd dingen geconcentreerd doen, bestaat dus gewoon niet ook niet voor vrouwen, dus zet je mailprogramma en al de berichten geluidjes uit als je je echt wilt concentreren.

We hebben vaak niet door dat ons aandachtsysteem overbelast is en we beseffen niet dat kleine beslissingen net zo veel energie kosten als grote!
Een onderzoek heeft aangetoond dat als je eerst 10 minuten rustig een stukje mag lezen of dagdromen en je daarna keuze moet maken dat dit dan beter lukt dan als mensen direct de keuzes moet maken.

Tips voor een rustig en beter functionerend brein

 • Het brein moet zich dus af en toe even voorbereiden en rust krijgen dus las regelmatig een kleine pauze in, sta op en beweeg even .
 • Schrijf alle (overtollige) gedachten op om ze uit jouw hoofd te halen
 • Probeer te ontdekken op welke tijdstippen over de dag en avond je de meeste energie hebt iedereen heeft een andere biologische klok en plan daar de zaken die je lastig vindt, waar je geconcentreerd voor moet zijn of die veel tijd vragen.
 • Plan belangrijke beslismomenten of lastige en/of urgente zaken vroeg op de dag als er nog genoeg breinenergie is.
 • Pas op voor energievreters:
  • te veel prikkels
  • grote groepen, gezelschappen
  • Perse iets willen afmaken, te veel moeten,
  • Perfect bestaat niet, genoeg is genoeg
  • Onverwachte zaken of taken ( bepaal direct of ze echt urgent zijn
  •  Alles zelf willen doen ( vraag je regelmatig af of ze wel door jou moeten worden uitgevoerd?
  • Alles willen kunnen zoals voorheen, probeer het eens op een andere manier en laat je door anderen adviseren.

Succes ermee en wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt, morgen weer een nieuwe dag met een nieuwe kans en wees je meer bewust van wat er allemaal wel goed gaat en gelukt is vandaag en geniet ook even van het resultaat en beloon jezelf met een schouderklopje .

 Diana van der Hoek,  van de Opruimpraktijk

Plaats een reactie

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!