Opruimen is volhouden

🏠 » Blog » Opruimen is volhouden

Hoe hou jij het opruimen vol? Opruimen is volhouden net als leren fietsen

Waarom mislukken goede voornemens?

Volgens Stanford-psycholoog Kelly McGonigal mislukken goede voornemens omdat mensen ze kiezen op basis van ‘wat moet’. Ze moeten van zichzelf bv. afvallen, stoppen met roken of opruimen. Allemaal voornemens die gebaseerd zijn op een lovenswaardig einddoel, maar die uiteindelijk voelen als een verplichting. Een verplichting die aan het eind van een lange werkdag moeilijk is op te brengen.

Welke goede voornemens slagen wel ?

Maar welke goede voornemens werken dan wel? Volgens McGonigal kun je beter een voornemen kiezen waar je energie, plezier, geluk of bevrediging uithaalt. Zulke goede voornemens beginnen vaak met ‘ooit’ of ‘ik mis’. ‘Ooit’ wil ik weer schilderen maar de hobbykamer is nu een rommelhok. ‘Ik mis’ mijn gezellige overzichtelijke huis. ‘Ik mis’ de etentjes met mijn vrienden thuis maar daar is nu geen plek voor.

Kies dus goede voornemens die je helpen om jouw dromen/wensen te verwezenlijken. Of die je helpen het beste uit jezelf te halen. Uiteindelijk is een intrinsieke motivatie als ‘leuk vinden’ de allerbeste motivator.

Maar we zullen toch ook vaak meer dan ons lief is zaken moeten doen die we niet leuk vinden. Hoe pak je dan ook die ‘moetjes’ aan?

Hoe motiveer je jezelf dan om dingen te blijven doen die niet alleen maar leuk zijn maar ook nodig zijn?

Tips:

Doe het meer samen met een familielid of vriend(in) of kies voor een online opruimprogramma
met andere drukbezette opruimers, waarin je elkaar steunt. Door het opruimen samen met mijn klanten op te pakken lukt het ineens wel omdat ze letterlijk een positief effect ervaren en leren hoe ze zaken anders en efficiënter kunnen aanpakken die ze zelf kunnen uitvoeren ook als ik weer weg ben.

Leer jezelf meer aan om positief te kijken naar wat wel lukt en wat er wel is en je minder druk te maken over wat je allemaal nog moet. Je haalt daardoor de spanning er meer van af en kun je juist veel beter focussen op wat je aan het doen bent en bereik je eerder een positief resultaat wat weer motiveert om door te gaan.

Laat je niet afleiden door telefoontjes en vragen van andere mensen en wordt je meer bewust van hoeveel dingen doe je  misschien onbewust doet die jou niets opleveren of die je zelfs tegenstaan want die vragen heel veel energie en tijd die je beter voor andere zaken kunt gebruiken.

Koop jezelf om of stel een beloning in het vooruitzicht.
Heb je een hekel aan spullen uitzoeken. Neem een lade op schoot en zoek die uit tijdens het kijken van Ă©Ă©n van je favoriete tv. programma’s of luister naar de radio of je favoriete muziek en beloon jezelf met een lekker kopje koffie of thee en een (caloriearm) koekje. Maar let op: kies een beloning die niet ingaat tegen het goede voornemen. Een uur opruimen compenseren met weer een heleboel nieuwe spullen kopen is natuurlijk niet handig.

Werk met super-concrete minidoelen of reĂ«le korte termijn doelen. Het is gemakkelijk om te zeggen ‘ik wil een opgeruimd huis’ maar hoe krijg je dat voor elkaar? Want wat betekent een opgeruimd huis voor jou.  Bedoel je daar alle kamers mee en moeten die allemaal aangepakt worden? Beperk je in eerste instantie tot Ă©Ă©n ruimte en deel de ruimte op in verschillende opruimklussen. Wat is de kleinst mogelijke stap (de tafel leeggemaakt, Ă©Ă©n lade opgeruimd) wat je regelmatig kunt doen om jouw einddoel (bv. een opgeruimde kamer) te realiseren. Zo wordt jouw goede voornemen een klein actiepunt op jouw dagelijkse To-do list die je kunt afstrepen en je daarmee een routine aan het opbouwen bent.

Diana van der Hoek, De Verkoopversneller en de Opruimpraktijk

Plaats een reactie

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!