Heb jij ook last van opruim- en schoonmaakkriebels?

🏠 » Blog » Heb jij ook last van opruim- en schoonmaakkriebels?
Schoonmaakkriebles

schoonmaakklussen

Nu het echt voorjaar is en de zon vaker door de ramen naar binnen schijnt kunnen sommige opruim- en schoonmaakklussen meer zichtbaar worden. Als Professional Organizer krijg ik vaak de vraag “ Hoe pak ik dit nu eens beter aan? “ Heb jij ook last van opruim- en schoonmaakkriebels? Lees dan gauw verder!

De grote voorjaarsschoonmaak zoals onze moeders dat nog deden waarin bijna alle spullen, kasten en ruimtes in huis in een paar weken grondig schoongemaakt, uitgezocht, afgevoerd en eventueel hersteld werden wordt nu nog maar zelden uitgevoerd.

Vandaag de dag hebben we daar steeds minder tijd voor, omdat we zoveel andere (werk)activiteiten moeten uitvoeren. Maar de noodzaak is misschien in deze tijd nog wel urgenter. Zeker nu we steeds grotere woningen hebben gekregen en we veel meer spullen verzameld hebben.

Als er teveel spullen verzameld zijn wordt het ook steeds moeilijker om goed schoon te maken. Ook zal je er veel langer mee bezig zijn, omdat je steeds dingen weg moet zetten of schuiven om er goed rondom en onder schoon te maken.

Te weinig schoonmaken kan ook allerlei gezondheidsklachten geven of het kan zo vies geworden zijn dat je bv. geen bezoek meer durft te ontvangen of het gevaarlijk wordt omdat spullen kunnen omvallen en er meer brandgevaar kan ontstaat

Schoonmaken en opruimen horen bij elkaar en het wordt vaak als een lastig en vervelend klus gezien.

Toch moet het af en toe gebeuren zeker omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om hiervoor eventueel betaalde hulp in te huren. Je zul het toch vaak alleen moeten oppakken en kunnen de onderstaande tips je misschien op weg helpen

Tips om een opruim/schoonmaak klus op te starten en vol te houden

Stel je zelf een bepaald doel wat wil ik daarmee bereiken bv:

  • meer overzicht in al jouw spullen,
  • meer ruimte voor andere activiteiten
  • een lekker fris, gezond en opgeruimd en gezellig huis waar je weer mensen durft te ontvangen en je thuis voelt.

Welke ruimte of spullen ga je het eerste aanpakken bv. de ruimte waar je het meeste gebruik van maakt of de spullen waar je het meest last van hebt? Hoeveel tijd ga je ervoor uitrekken en wanneer ga je dit inplannen?

Ga niet langer dan 3 a 4 uur achter elkaar aan de slag en neem tussendoor even pauzes. En geniet ook ondertussen van het behaalde resultaat.

Werk ruimte voor ruimte af en ga niet overal tegelijk aan de slag.

Pak per maand een andere ruimte aan zodat je in de loop van het jaar elke ruimte minimaal 1x keer grondig onderhanden neemt .

Maak de klus niet te groot. Dus niet een hele kamer in één keer maar deel het op in kleinere klusjes zoals kast voor kast of nog kleiner lade of plank. Bijvoorbeeld pak elke avond na het eten een lade of kastje in de keuken onder handen. Zo heb je na een week heb je een opgeruimde en overzichtelijk en schone keuken.

Het grote succes ervan is dat we het volhouden door elke dag iets kleins te doen. En door te blijven gaan ook als we een dag minder tijd hebben of moe thuis komen van ons werk. Vraag hulp, doe het met andere gezinsleden samen of vraag een vriend(in) om je te helpen in jouw huis. En dat je haar ook een keertje helpt met een andere klusje.

Of spreek af dat ieder in de eigen ruimte/huis op hetzelfde tijdstip aan de slag gaat. Het is echt ongelooflijk hoe het stimuleert om te weten dat anderen ook met opruimen bezig zijn en het werkt aanstekelijk en bemoedigend. Vertel de mensen in jouw omgeving waar je mee bezig bent en daar nu even tijd en energie in steekt.

Maak het gezellig zet een muziekje op, maak een lekkere lunch of beloon jezelf met iets lekkers tijdens de pauze of na de opruimklus. Door op te ruimen en schoon te maken kom je ook weer heel veel spullen tegen die je het afgelopen jaar niet of nauwelijks hebt gebruikt.

Vraag je af bij welke activiteit of hobby ze horen en of je deze activiteit op korte termijn echt weer gaat oppakken en of je daar nog de tijd en energie voor. Zo ja geef de spullen een nieuwe plek waar je snel bij kunt of doe ze weg!

Wat wil je behouden en wat mag weg

Wordt je bewust wat je nog met je spullen, je tijd en leven wilt doen en welke spullen je daarbij nog nodig zou hebben. Wat wil je wel behouden en wat kan weg. Zorg dat je de spullen die je niet meer wilt houden meteen afvoert of wegbrengt en zet ze bv gelijk in je auto of bij de voordeur.

Opruimen en schoonmaken levert niet alleen ruimte in je huis maar ook in je hoofd en leven voor nieuwe dingen. Door aan slag te gaan kun je ervaren en begrijpen waarom onze moeders vroeger zo fanatiek aan de grote schoonmaak gingen, want het werkt zowel uiterlijk als innerlijk reinigend.

Wil je nog meer tips over hoe je je huis schoonmaakt en hoe je een een schoonmaakrooster kunt inzetten en wat je wanneer kunt doen lees dan het andere blog over “Poetsen nieuwe stijl“.

Veel succes en mocht je toch wat praktische hulp en extra advies willen hebben neem contact met ons op !

Plaats een reactie

Heb jij ondersteuning of advies nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met een organizer bij jou in de buurt!